top of page
Vantaanjoen telemetriahankkeen viimeinen tutkimusvuosi on pyörähtänyt käyntiin

 

 

28.9.2022

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin myös Vantaanjoen nousuhankkeen viimeinen tutkimusvuosi on pyörähtänyt käyntiin. Mutta ei hätää, tänä vuonna mennään isompana kuin aiemmin!


Vuoden 2022 tutkimusasetelma keskittyy kaikkia askarruttavaan kysymykseen:
”Paljonko Vantaanjokeen nousee taimenia?”.


Tähän kysymykseen vastausta meille laskee jokeen asennettu lohkokeilaluotain. Osaaminen tällaisen varsin monimutkaisen laitteen käyttöön ja asennukseen otettiin Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n suunnalta. Laite on siis samanmoinen vekotin, jolla pohjoisen lohijokien nousukalamäärät lasketaan.


Luotain on asennettu vain hieman Vanhankaupunginkoskesta ylävirtaan ja sen ohi oletetaan käytännössä kaikkien kudulle nousevien lohikalojen uivan. Valitettavasti luotaimen dataa ei pääse seuraamaan livenä mistään tai alustaviakaan tuloksia uskalleta vielä julkistaa. Mutta tulokset tulevat ajallansa ja jokainen pääsee niihin vielä tutustumaan.

Mutta eihän siinä vielä kaikki! Tänäkin vuonna taimenten liikkeistä joessa meille kertoo taas jälleen taimenet itse. Yhteistyöprojektina Kruunusiltojen rakentamisen seurantaan liittyen Kala – ja vesitutkimus Oy merkkaa yhteensä 80 taimenta radiolähettimin. Näitä radioita kuuntelee sitten toista kymmentä vastaanotinta pitkin poikin Vantaanjoen valuma-aluetta. Seurantapaikkoina on muun muassa merkittävimpiä koskikohteita.


Taimenten merkkaus tapahtuu totuttuun tapaan Vanhankaupunginkosken suvannolla. Jos kiinnostaa, niin tule ihmettelemään! Pyyntiveneestä löytyy tositekijät ja me tutkijannäköiset, liivit päällä sitten siellä rannalla vastaillaan kysymyksiin ja yritetään näyttää vakuuttavilta.

Lisäksi loppusyksystä järjestetään vaelluskaloista kiinnostuneille seminaaritilaisuus, missäpä muuallakaan, kuin Vantaanjoen varressa. Tästä lisää tietoa kunhan aikataulut järjestyvät.

Maastosta vielä sen verran kuulumisia, että kuiva kesä ja vähävetinen joki aiheuttaa edelleen haasteita. Kun vettä ei ole, ei myöskään taimen oikein nouse jokeen. Tämä tarkoittaa sitä, että merkattavien kalojen saaminen on tänä vuonna ollut huomattavasta pyyntiponnistuksesta huolimatta haastavaa ja toisaalta nousumäärä luotaimen ohi on ollut melko vähäinen.

Lopuksi knoppi viime vuoden radiokaloihin liittyen. Kellokosken kalatien alapuolelta löytyi sähkökoekalastuksissa varsin hyvin tämän vuoden poikasia. Kutu siis onnistui ja Kellokoskella muita kaloja härnäämästä löytyy ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan, meritaimenia.

bottom of page