top of page
DJI_0360-HDR.jpg

NUKARINKOSKI

Nurmijärvellä, Nukarin kylän alueella sijaitseva Nukarinkoski on Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso. Pituutta sillä on 1,3 kilometriä ja pudotuskorkeutta 25 metriä. Nukarinkoskien alueella on tehty kalataloudellinen kunnostus vuosina 1996–1997, jolloin purettiin yksi pato, louhittiin kalatie vuonna 1890 rakennetun Raalan kartanon sahamyllyn lohkokivipadon ohi sekä ennallistettiin perattuja koskialueita. Luonnonmukainen kalatie toimii hyvin, mutta ajoittain padon alapuolella voi edelleen nähdä vanhaa patorakennetta päin hyppiviä taimenia.
 
Kuohuva koskimiljöö on komea luonnonnähtävyys, joka tarjoaa upean ympäristön kalastukselle sekä perheretkeilylle. Suositulle erityiskalastusalueelle istutetaan runsaasti kirjolohta.

_DSC0942 (1).jpg

KUNNOSTUKSIN MERKITTÄVÄKSI KUTUALUEEKSI

Virtavesien hoitoyhdistys on paikallisen osakaskunnan avustuksella jo vuosia kunnostanut alueen koskia ja rakentanut lohikaloille lisääntymisalueita. Nukarinkosken poikastuotanto on kunnostusten ansiosta sähkökalastusten perusteella ollut vesistöalueen parasta jo useita vuosia.

VHVSY:n vuonna 2020 laatiman taimenkannan tila-arvion mukaan Nukarinkoski on koko vesistön potentiaalisin ja parhaiten taimenia tuottava yksittäinen koskialue. Lue taimenkantaa koskeva tutkimus täältä.

DJI_0376-HDR.jpg

HANKKEEN TOIMENPITEET ALUEELLA

Nukarin alue on koko vesistön merkittävin taimenen kutualue ja radiolähettimellä merkittyjen taimenten hakeutuminen alueelle on melko todennäköistä. Alueelle sijoitetaan vuosina 2022-2022 automaattinen kuunteluasema, joka rekisteröi alueelle nousevat lähetinkalat.

bottom of page